Hevosen mahan tähystys

 

 

 

Mahahaava on yleinen ongelma hevosilla. Se aiheuttaa ähkyoireita, laihtumista, syömättömyyttä ja suorituskyvyn alenemista. Mahahaavaa esiintyy usein hevosen mahalaukussa ja toisinaan myös ohutsuolen alkuosassa. Mahalaukun tähystys tehdään, mikäli epäillään mahahaavaa tai ohutsuolen haavaumia. Tähystyksellä voidaan myös tutkia, onko kyseessä mahalaukun hidastunut tyhjeneminen tai mahalaukun impaktio.

Mahahaava on yleinen erityisesti kilpahevosilla. Tutkimuksien mukaan jopa 90 %:lla ravureista ja laukkahevosista esiintyy mahahaavaa. Muilla urheilu- ja harrastehevosilla esiintyvyys on tutkimusten mukaan 37–66 %. Mahahaavaa esiintyy myös varsoilla.

Hevosen fysiologia on kehittynyt olosuhteisiin, joissa hevonen laiduntaa suurimman osan päivästä ruohoa. Tästä syystä mahalaukkuun erittyy jatkuvasti suolahappoa. Jos hevosen maha ehtii tyhjentyä ruokintakertojen välillä, suolahappo voi aiheuttaa vaurioita mahalaukun limakalvolle. Myös rehun korkea hiilihydraattipitoisuus (väkirehut), kova valmennus, treeni tyhjällä mahalla, kuljetukset, muutokset hoitorutiineissa, sairaudet ja tietyt lääkitykset voivat altistaa mahahaavalle.

Hevoseläinlääkäri WHG Equine Sport Performance, equinevet.fi

Jos hevosellasi todetaan mahahaava, hoidoksi suositellaan vapaata heinäruokintaa. Näin maha ei pääse tyhjenemään ruokintakertojen välissä. Jatkuva laiduntaminen olisi mahahaavapotilaille parasta hoitoa, mutta sitä on käytännössä mahdotonta toteuttaa Suomen ilmastossa.

 Hevosen rehusta vähintään 75 % tulisi olla karkeaa hyvälaatuista rehua, joka sulaa hitaasti. Laadukas karkea rehu vähentää tutkimusten mukaan mahahaavan ilmenemistä. Rehut, joiden hiilihydraattipitoisuus on korkea, tulisi korvata rasvalla (esim. ruokaöljy) tai rasvapitoisella väkirehulla. 

Kovaa valmennusta, epäsäännöllistä päivärytmiä, kuljetuksia ja muutoksia talliolosuhteissa tulisi välttää. Epäsuotuisat talliolosuhteet voivat laukaista mahahaavan. Sen sijaan normaalit annokset kipulääkettä eivät aiheuta mahahaavaa hevosilla.

Jokaiselle mahahaavapotilaalle suunnitellaan lääkitys potilaan yksillöllisten tarpeiden mukaan. Tavallisimmin käytettyjä mahahaavalääkkeitä ovat protonipumpun salpaaja omepratsoli (Peptizole/Gastrogard) ja sukralfaatti (Antepsin).

Teemme mahan tähystykset huippulaadukkaalla tähystimellä kotitallillasi. Saat halutessasi videotallenteen tähystyksestä toimenpiteen jälkeen. Ennen mahan tähystystä hevosen tulee paastota 16 h. Vesi tulee ottaa hevoselta pois 4 h ennen toimenpidettä.