Hevosen hammashoito

Hevosen hampaat ja suu

Jokaisen hevosen suu ja hampaisto tulisi tarkastaa 6–12 kuukauden välein. Laadukas suun tutkimus ja hammashoito on mahdollista tehdä hevoselle kotitallilla nykyaikaisen laitteistomme avulla. Toimenpide tehdään aina rauhoitettuna ja pää tuettuna. Suu ja hampaisto tutkitaan tähystyskameran avulla ja tarvittaessa voidaan ottaa myös röntgenkuvia.

Hampaiden raspaus ja suun tutkimus

Hevosella on hammaskudosta rajallinen määrä, ja hampaat kuluvat jatkuvasti hevosen pureskellessa. Huolellinen suun tutkimus ja harkittu, yksilöllisen tarpeen mukaan toteutettu raspaus säästävät hampaita ja säilyttävät hyvän syöntikyvyn myös ikääntyvillä hevosilla.

 

Nuoren hevosen hampaat

Myös nuorten hevosten hampaista tulee huolehtia tarkasti. Hampaiden vaihtuminen 2–5 vuotiaana, purentaongelmat sekä sudenhampaat voivat haitata kuolaimen käyttöä. Terve suu on perusedellytys nuoren hevosen positiivisille koulutuskokemuksille

Hevosen hammashoito WHG Equine Sport Performance, equinevet.fi

    Hevosen suun ongelmat ja hoitoon hakeutuminen

Hevosen hammashoito WHG Equine Sport Performance, equinevet.fi

Mikäli hevonen oireilee suustaan, on tutkimusaika syytä varata saman tien. Tavallisimpia hammaskipuun liittyviä oireita ovat hidastunut syöminen, ruoan tiputtelu ja kuolaimen vastustelu. Hevoset eivät kuitenkaan aina näytä selkeitä oireita vakavissakaan hammassairauksissa, joten säännölliset suun tutkimukset ovat tarpeen kaikille hevosille. Mitä aikaisemmin ongelmat suussa havaitaan, sitä helpompaa niihin on yleensä puuttua.

Katsotaan hevosesi hampaat kuntoon!